Ekonomija »

Odšteta Ukrajincima zbog Kraljeva

vagoni ilustracija

KRALJEVO – Privredni sud u Beogradu stavio je tačku na višegodišnji sudski proces vođen po tužbi ukrajinske kompanije „Azovimpeks“ protiv Agencije za privatizaciju, zbog poništenja ugovora o kupoprodaji kraljevačke Fabrike vagona, i to tako što je presudio u korist – Ukrajinaca!

Ovom prvostepenom presudom, Agencija za privatizaciju je, naime, obavezana da Ukrajincima nadoknadi štetu od oko četiri miliona evra sa pripadajućom kamatom u visini eskontne stope Centralne evropske banke i, pride, troškovima parničnog postupka od još 3,2 miliona dinara!
Za Ukrajince je još važnije to što je Privredni sud potvrdio da je raskid kupropodajnog ugovora bio neosnovan, kao i to da ih je Agencija prilikom kupoprodaje Fabrike vagona prevarila jer nije ni prikazala pravo stanje u ovom kolektivu koji je imao nagomilane višemilionske dugove iz pretprivatizacionog postupka!
„Zadovoljni smo, čak i iznenađeni ovakvom presudom, ali ne likujemo zbog toga. Imali smo iskrene namere da od Fabrike vagona stvorimo evropskog proizvođača, pa smo i dalje voljni da se vratimo i nastavimo tamo gde smo stali, samo ako to država Srbija i Agencija prihvataju“, rekao je Novostima Jurij Vasiljev, zamenik generalnog direktora „Azovimpeksa“ boraveći u sredu u Kraljevu.
Ukrajinci pred ovdašnjim Privrednim sudom tuže Fabriku vagona za još sedam miliona evra i to po osnovu komercijalnih potraživanja od zavisnih preduzeća ovog kraljevačkog kolektiva kao koncerna.

Izvor: B92

Molimo Vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo.

  • Like!
    0

Comments:


Google+ OK 96.777