Kultura

Kraljevo je u poslednjoj deceniji XX veka postalo vrlo zapaženo kulturno središte u Srbiji, i kada je reč o radu ustanova kulture, kao i o pojedinačnim stvaralačkim ostvarenjima.

Dokumenti beleže da je čitaonica u Karanovcu osnovana skraja šezdesetih godina XIX veka. Narodna bibilioteka u Kraljevu (odskora nosi ime Radoslava Vesnića, pozorišnog umetnika i pisca) neprekidno radi od 1945. godine. Poseduje fond od oko 140.000 knjiga i drugu građu, organizator je književnih programa i manifestacija (Mali sajam knjiga, Žički duhovni sabor), kao i izdavač časopisa za književnost, umetnost i kulturu (Povelja).

Profesionalno pozorište u Kraljevu je ustanovljeno 1948. godine. Od 1955. je amatersko, a od 1998. počinje proces ponovne profesonalizacije. Kraljevačko pozorište   sa uspehom je igralo raznovrstan repertoar, od svetske i domaće klasike (Molijerova „Škola za žene“, Čehovljev „Višnjik“, Sterijini i Nušićevi komadi) do savremenih dramskih autora („Stara vremena“ H.Pintera, „Čudo u Šarganu“ Lj. Simovića, komadi D. Kovačevića). U protekloj deceniji, naročit odjek u pozorišnoj javnosti imaju predstave kraljevačke rediteljke Aleksandre Kovačević-Aleksić i glumačke kreacije Biljane Konstantinović-Hamović i Milomira Nedeljkovića. ( Repertoar)

Napodni muzej u Kraljevu (osnovan 1950) sistematski i stručno istražuje, prikuplja i izlaže dokumente i predmete arheološke, enološke, istorijske i umetničke zbirke. Nova galerija (1995) u negdašnjoj gimnazijskoj zgradi postala je prostor za eminentne izložbe iz svih oblasti rada Muzeja, ali i mesto odvijanja naučnih skupova, muzičkih, književnih i drugih zbivanja. Muzej je jedan od organizatora Žičkog duhovnog sabora.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu (1996) deluje na prostranoj teritoriji, sa veoma brojnim građevinama srednjovekovne Srbije (među kojima su neke najstarije i najznačajnije), ali i vredni spomenici docnijih vremena. Za arhivski deo zavičajnog nasleđa brine se Istorijski arhiv Kraljevo (1960).

Književnici i likovni umetnici Kraljeva s početka devedestetih osnivaju svoja udruženja.

Književni klub Kraljevo je 1992. godine inicirao kulturno naučnu manifestaciju „Žički duhovni sabor – Preobraženje“. Priznanje „Žičku hrisovulju“ primili su do sada ugledni pesnici, kao što su: Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Ivan V. Lalić, Milosav Tešić, Branislav Petrović i Stevan Raičković.

U vrhu srpske proze danas je Kraljevčanin Goran Petrović (nagrade „Meša Selimović“ i „Račanska povelja“ za roman „Opsada crkve Svetog Spasa“). Primetna je afirmacija i drugih autora, u poeziji, prozi, esejistici, književnosti za decu.

Udruženje likovnih umetnika „Vladislav Maržik“, ulažući znatne napore, početkom 2000. opremilo je i otvorilo svoju galeriju.

Muzičkom životu daju ton povremeni koncerti učenikai nastvanika Osnovne i Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“. Aktivan je i popularni gradski duvački orkestar, a održava se i tradicija amaterskih umetničkih društava („Abrašević“, „Železničar“, „Magnohrom“).

Izvor: Podaci su preuzeti sa www.kraljevo.co.yu (sajt nije u funkciji).


Comments:

Google+ OK 96.777