Grad Kraljevo

3 najzanimljivije ličnosti koje dolaze iz Kraljeva

Možda nije glavni grad, ali zato kada kročite u okviru njegovih zidina, osećate se kao da je ispred vas cela lepota Srbije i osećate se kao da ste kod kuće čak iako je vaš grad kilometrima daleko. To je Kraljevo.

Sem mira koji pruža, doneo je i dosta poznatih imena kako u svetu muzike i filma tako i u svetu sporta.

Mi vam predstavljamo 3 najzanimljivije ličnosti koje dolaze iz Kraljeva.

1. Predrag Živković Tozovac

Predrag Živković Tozovac je srpski kompozitor, harmonikaš, teksopisac i pevač narodne i folk muzike, najpoznatiji po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima. Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Živi i radi u Beogradu.

Njegov talenat su otkrili njegovi roditelji kada je imao 4 godine. Već je sa 10 godina krenuo da nastuppa na svadbama svirajući harmoniku.

U želji da postane ekonomista otišao je u Beograd. Ljubav prema muzici nadvećala je ljubav prema ekonomiji. Napustio je fakultet i krenuo da svira sa raznim orkestrima.

Povodom 60 godina Radio Televizije Srbije (RTS) uručena mu je nagrada Zlatni mikrofon za doprinos muzici i uspešnu karijeru.

2. Lidija Vukićević

Lidija Vukićević je srpska poznata glumica i političarka rođena u Kraljevu. Proslavila se u ulozi Lilike u seriji “Žikina dinastija”, gde je glumila zgodnu spremačicu sa samo 22 godine.

Glumica ima dva sina sa poznatim fudbalerom Mitrom Mrkelom.

Razvedena ali ipak savršena, glumica je uspela da sama odgoji dva sina ali i sebu obezebdi ono za čim je ceo život sanjala: kamin i fontanu u kući.

Sada je aktivna na instagramu, gde koristi opciju reklamiranja preko instagrama što joj donosi veliki uticaj na toj mreži.

3. Vesna Zmijanac

Vesna Zmijanac je poznata sprska folk pevačica i učesnica rijaliti programa “Zadruga” i “Farma“.

Njene vokalne sposobnosti donele su joj veliki uspeh.

Mlada Vesna, ostavljena je da živi sa bakom Natalijom, s obzirom da su joj se roditelji razveli kada je imala godinu dana.

Majka ju je zvala da dođe kod njeg u Austriju da završi školu, što Vesni baš i nije pošlo za rukom. Radila je u fabrici, krenula da završava školu ali ju je put ipak vratio u Jugoslaviju i muzičkoj karijeri koju je delimično započela kada je bila mlada.

Na zahtev Šabana Šaulića snima pesmu, zatim se i okušava u filmovima.

Njen život bio je uzburkan, a sada to prati njenu ćerku, Nikoliju Jovanović, koja je poznata pevačica.

Kraljevo je ponosno svojim umetnicima, i srećno što ima priliku da ih nazove svojima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *