Grad Kraljevo

Kraljevo – grad koji je osvajao srca osvajača!

Ukoliko bi Vas neki stranac zaustavio na ulici i pitao koje gradove i destinacije nikako ne bi smeo propustiti kada kreće u osvajanje lepota naše zemlje verovatno biste mu naveli neke od sledećih svima dobro poznatih destinacija: Novi Sad i njegova fantastična tvrđava, Kopaonik, Resavska pećina, Palićko jezero, Beograd i sijaset stvari u njemu i lista se nastavlja… Međutim koliko bi se nas setilo za jedan grad u srcu naše zemlje, grad koji leži na čak trima rekama i koji u sebi nosi poseban dah naše istorije – grad Kraljevo?!

Trg u Kraljevu – srce grada

Nenametljiva lepota koja opčini svakoga

Kada god razmišljam o Kraljevu, grada u samom srcu naše zemlje, ne mogu pobeći od osećaja da je ovaj grad žrtva jako lošeg marketinga i da je sve što je potrebno dobro vođenje društvenih mreža kako bi sve ostale destiniacije bile u njegovoj senci. Moram priznati da sam i sama bila jedna od onih kojima Kraljevo nije bilo na listi mesta koje moram posetiti u zemlji, spontano me je put naneo ovde i sve što ću reći da sam u toku jedne godine ovaj grad posetila još 6 puta i u svakoj poseti uživala više nego u prethodnoj.

Počnimo samo od toga da je ovaj grad osvojio srca najvećih naših osvajača! Čak 6 kraljeva u istoriji krunisalo se u manastiru Žiča koji se nalazi na samo 5 minuta od centra grada, nešto više o njemu biće u nekom od narednih blogova.

Manastir Žiča

Pre nego što je ovaj grad osvojio moje srce često sam se pitala šta su to svi ti velikani videli u njemu, zašto baš putovati tako daleko da bi se krunisao tamo, pogotovo kada uzmemo u obzir to da su u to vreme putovanja bila totalno drugačija nego danas? Naišla sam na neki podatak da se od Beograda do Kraljeva konjima putovalo 3 dana! Danas mi je uz pomoć najboljeg rent a car u Beogradu potrebno 1,5h i onda kako odoleti i skoknuti tamo za vikend?!

Sadašnjist i istorija spojeni u jedno, mislite da je nemoguće? Posetite Kraljevo i videćete da ne da je ova kombinacija moguća nego je i prelepo uklopljena. Oduvek mi je smetalo to što šetajući Dorćolom u prelepoj zgradi koja je izgrađena 1938. godine postoji sportska kladionica međutim iako sam na sličnu pojavu naišla i u Kraljevu ne bih mogla da kažem da mi je toliko zasmetalo. Kraljevo je grad u čijoj svakoj ulici možeš osetiti uh prošlosti, grad u kojem bukvalno hodaš stopama kraljeva. Kraljevčani su priča za sebe, toliko toplih, srdačnih i ljudi otvorenog srca nige na svetu nisam srela!

Ova blog nastao je iz moje prevelike ljubavi koju osećam prema ovom gradu. Ovaj blog biće moj način da se odužim njemu na svemu što mi je pružio i pruža. Upoznajte sa mnom u sve lepote koje Kraljevo ima!