Grad Kraljevo

Kraljevo – šta posetiti?

Ako imate sklonosti ka srednjovekovnoj istoriji i umetnosti, imate sreće jer su bajkoviti zamak Maglič i još puno manastira blizu Kraljeva upravo ono što vas interesuje. Maglič se uzdiže daleko iznad rijeke Ibar, što je prizor za svake oči.

1. Manastir Žiča

Možete uzeti taksi ili autobus za ovaj manastir, ili iznajmiti najjeftinije rent a car, da bi se mogli diviti onome što građevina znači. Manastir je uredio Stefan Prvostepeni (takođe odgovoran za dvorac Maglič, koji dolazi sledeći na našoj listi). A u davnim vremenima kralj formalno nije bio kralj pre nego što je pomazan u Žiči, da bi se u 13. veku ovde krunisalo sedam kraljeva. Postoji jednostavna simetrija za ovu jednostavnu činjenicu, jer manastir takođe ima sedam vrata.

Manastir Žiča

2 . Dvorac Maglič

Maglič

Maglični dvorac, divan pogled iz bilo kog ugla, ovaj dvorac iz 13. veka smešten je na nepremostivom podnožju bezbroj metara iznad meandra na reci Ibar. Njegov naslov potiče od reči “Magla” za maglu, a zimi su ti zidovi često umotani u maglu. Naći ćete drvene šetnice i stepenice koje vam pomažu da krenete i uživate u pogledu na brda i dolinu Ibra.

3. Narodni muzej

Narodni muzej Kraljevo

Nedaleko zapadno od centra Kraljeva, Narodni muzej je otprilike simpatičan trg sa svom katedralom nasuprotparka Svetog Save. U njemu je moguće je udovoljiti vašoj fascinaciji srednjovekovnim Kraljevom, otomanskim vremenom i saznati o litaniji sukoba u koje je grad zatečen.

4. Dolina jorgovana

Dolina jorgovana

Jorgovani su cvetali početkom maja, tokom protekle decenije koja je obeležena ovom festivalom, The Times of Lilacs.

5. Manastir Studenica

Na vijugavoj ulici pored doline Ibra nalazi se UNESCO-ova svetska baština, što je jedno putovanje koje stvarno morate obaviti. UNESCO pojašnjava Studenicu kao najveći i najbogatiji manastir srednjovekovne Srbije. Studenica je postavljena 1100-ih od Velikog kneza Stefana Nemanje. i sadrži dve crkve izgrađene od belog mermera. Mesto je gotovo snovito, koristeći epsku planinsku pozadinu i okrugla utvrđenja koja okružuju kompleks.

Manastir Studenica

6. Kuhinja

Srpska trpeza

Ako želite da zavirite u kraljevački noćni život, morate zakazati izlet do neke kafane, konvencionalne balkanske taverne. Obrok u jednoj od tih ustanova je svojevrstan kurs u srpskom ugostiteljstvu i civilizaciji, opklada sa visokom kvotom na dobru hranu, dok se zaista možete kladiti na online sportskoj kladionici. Neke kafane koje će se pamtiti u Kraljevu su Čutura, Kafana Štab i Kafana Čaršija.