Grad Kraljevo

Mitrović i Tadić, pa onda svi ostali

Mitrović i Tadić, pa onda svi ostali 1

Napadač Fulama i vezista Ajaksa dali i namestili većinu od 18 golova „orlova“ u borbi za Mundijal 2022. godine

Mada, nije bilo potrebno čekati takvo podvlačenje crte da bi se (sa)znalo da su Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić ispred svih ostalih. Prvi kao golgeter, u čemu je toliko nenadmašan da je od ovog 27. marta najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena. Te beogradske noći je u 46. minutu prepolovio vođstvo Portugala, da bi 14. novembra u 90. minutu srušio istog tog nabeđenog evropskog prvaka iz 2016. i iz njegove kuće odveo „orlove“ na još jedno SP.

Pedantni statističari Evropske fudbalske ferderacije ispratili su i ove mundijalske kvalifikacije, tačnije deo pod okriljem UEFA, a kako Srbija dolazi iz jedne od sedam grupa koje su i pre sinoćnjih mečeva lansirale direktne učesnike Svetskog prvenstva 2022. godine i baraž dueliste borbe za takmičenje u Kataru, već se zna ko je koliko od naših reprezentativaca doprineo velikom uspehu „orlova“. Vise o temi kvalifikacije za svetsko prvenstvo 2022 mozete naci na sajtu.

Između toga zatresao je mrežu još šest puta, odnosno postigao skoro polovinu od 18 timskih golova. Dovoljno da završi među Top 5 strelaca, na deobi 3. mesta sa Robertom Levandovskim (Poljska) i Eranom Zahavijem (Izrael), odnosno odmah iza Engleza Harija Kejna (12) i Holanđanina Memfisa Depaja (11). Naš i Fulamov centarfor visoko se kotira i u ukupnom broju šansi (šesti, sa 31 šutem), odnosno u broju udaraca u okvir gola (deli 2. poziciju sa Kejnom, 19), pri čemu u drugoj koloni šije čak i jednog Kristijana Ronalda (17).

Tadiću, pak, nema premca u broju izvedenih kornera (53) i to ne samo među zemljacima nego u ukupnoj konkurenciji. Iza njega su daleko pomenuti Depaj (40), Švajcarac Đerdan Šaćiri (38), Norvežanin Martin Edegard (38), Francuz Antoan Grizman (36)… Još bitniji i briljantniji je skor kapitena Ajaksa u asistencijama, obzirom da mu je šest nameštenih golova donelo podelu trona sa Leonom Goreckom iz Nemačke i već navedenim Depajem.

Ono što se ne da iskazati ciframa jeste njihov ogroman uticaj na ekipu. Kada veznjaci ne znaju šta će s loptom najlakše i najsigurnije im je da je doture Tadiću, jer ponosni izdanak Vojvodine škole fudbala ima fantastičan pregled igre i osećaj za pravovremeni pas, a i sam i te kako ume da bude opasan po protivničke golmane.

Partizanov đak, pak, dominira u 16 metara i blizini kaznenog prostora, tako što sam odvlači ili razgrće odbranu, druge gura u šansu ili ih sam, što najviše voli, na sve moguće načine koristi. Otuda se obojica, kada su zdravi i pravi, podrazumevaju na terenu. Kao starteri ili zlatni džokeri u sastavima nacionalnog tima i pre Dragana Stojkovića, s tim što im je sadašnji selektor dao još slobode, poverenja i odgovornosti, a oni mu uzvratili na idealan način.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Secured By miniOrange