Grad Kraljevo

Priča o Kraljevu – ovako je sve počelo!

Nekada davno, tačnije pre nešto više od pola veka, priča o Kraljevu je počela. Bile su druge okolnosti, drugačiji običaji, način života, pa čak i drugi naziv ovog čarobnog grada. Međutim ono što je kako tada tako i sada vladalo jeste magična lepota predela koja je osvajala srca kako stanovništva tako i posetilaca koji su rado pričali ali i pisali o njemu.

Viševekovna istorija

Sve je počelo ovako…

Ne zna se tačna godina kada je čarobni predeo Raškog okruga omeđen trima rekama: Ribnicom, Ibrom i Zapadnom Moravom, bio prvi put naseljen. Prema nekim arheološkim nalazištima veruje se da su prve naseobine na ovom prostoru nastale čak 2000 godina pre nove ere. Međutim nisam neko ko voli sportske kladionice i nagađanja, te ćete u mojim tekstovima uvek pre naći neku zvaničnu informaciju, neki spis – akt nego li pretpostavku.

Prvi spisi u kojima se lepota ovog predela opisuje na način na koji bi im pozavideli i najvičnije i najbolje agencije za digitalni marketing današnjice, datiraju, verovali ili ne, iz davne 1476. godine! U pitanju je katastarski turski spis iz Smederevskog sandžaka gde se Kraljevo pominje pod drugim nazivom – Rudo Polje. Etimologija ovog naziva ni danas nije potpuno razjašnjena.

Često se ime ove nasobine menjalo te je to bunilo istoričare sve dok nisu rasčivijali šta se tu dešavalo. Nakon dolaska Turaka na prostore današnjeg Kraljeva i okoline osvajači su jednostavno preveli ime Rudo Polje na njihov jezik – Karan Ovasi. Srpski narod je to pojednostavljeno izgovarao i preveo na naš jezik kao – Karanovac. Isti naziv zabeležen je i u popisu iz 1528, a zatim se javljala dvojnost naziva. Konačno se 1576. u različitim izvorima navode oba naziva, i kao Rudo Polje ili kao Karanovac.

Bio je pod opsadom, rušen je i više puta podizan iz pepela. Granice ovog grada smanjivle su se i povećavale, cepan je na više delova kako bi ih kasnije sastavljali. U periodu od samo 200 godina smenile su se čak tri svetske sile tog vremena na njemu, što čak i većina Kraljevčana ne zna. Međutim ovaj raj na Zemlji uvek je uspevao da podignute glave i još jači izađe iz nedaća. Čarobnu priču nastavljamo, koračaćemo kroz istoriju ovog grada zajedno!